-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-

-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-
-ΠΑΣ ΜΗ Ε Λ Λ Η Ν ΒΑΡΒΑΡΟΣ-

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

“Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει”!


Μικτή, «μουδιασμένη», θολή προς ώρας η εικόνα στις διεθνείς αγορές μετά την επισημοποίηση, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, της προσφυγής της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας μας από ΕΕ και ΔΝΤ.
Με θετικότατες τις πρώτες αντιδράσεις από το μέτωπο των χρηματαγορών, εκεί όπου τα spreads υποχώρησαν, το ευρώ «γύρισε» με ορμή από τα χαμηλά έτους έναντι του δολαρίου και οι δείκτες στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια αποτύπωσαν δυναμικά τα «καλά νέα», έτσι όπως μεταφράζουν την εξέλιξη αυτή που – θεωρητικά – απομακρύνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας αλλά και το «επάρατο» για τις αγορές σενάριο της ...



... αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx Europe 600 κέρδισε ποσοστό σχεδόν 1% την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε από το Καστελόριζο για την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας, το ευρώ σταματούσε το πτωτικό του σερί έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά μετά από 7 ημέρες και η αγορά ομολόγων επέστρεφε από το καθεστώς φρενίτιδας που κυριαρχούσε σ’ αυτήν εδώ και μέρες.

Όμως δεν μοιάζουν όλοι ευτυχείς για τις εξελίξεις.
Η Deutsche Bank επιμένει πως τίποτε δεν κρίθηκε, προειδοποιεί πως δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί η πιθανότητα να αναγκασθεί η Ελλάδα – παρά τη βοήθεια – να επιδιώξει στο άμεσο μέλλον αναδιάρθρωση του χρέους της και τονίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν που επικράτησε όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers!

Ίσως όχι από την Ελλάδα, αλλά σίγουρα από τις επόμενες «βόμβες» της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και των υπολοίπων χωρών του Νότου που αντιμετωπίζουν τραγικά οικονομικά προβλήματα και θα επικαλεσθούν το «ελληνικό δεδικασμένο».
Παρόμοια και η εκτίμηση του διάσημου Κροίσου επενδυτή Jim Rogers ο οποίος θεωρεί πως η καλύτερη λύση για την Ευρώπη και το ευρώ είναι να «αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»!


Σε ανάλογο, δε, μήκος κύματος κινήθηκε και ο μεγαλοεπενδυτής Mark Mobius, πρόεδρος της Templeton Asset Μanagement, ο οποίος δήλωσε στην σλοβένικη οικονομική εφημερίδα «Finance» ότι θα έπρεπε να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει γιατί αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για δημοσιονομική εξυγίανση.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να σταματήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας και οι πιστωτές να αναλάβουν την ευθύνη τους και να υποστούν τις ζημιές, οπότε οι χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν αυτούς, και όχι την Ελλάδα, στον περιορισμό των ζημιών.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα διεθνή ΜΜΕ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και επιφανείς αναλυτές μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων συμφωνούν στο ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας θα προσφέρει στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμη «ανάσα» αλλά επιμένουν ότι η κρίση δεν έληξε, η Ελλάδα και η Ευρωζώνη έχουν ακόμα πολύ δρόμο και εκείνο που πρέπει κυρίως να επιλυθεί είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.


Οι αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων τονίζουν πως μέχρις ότου υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των εταίρων μας, μέχρι να διευκρινισθεί το ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα και το πότε θα εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα η αβεβαιότητα θα συνεχισθεί.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το «ελληνικό πρόβλημα» δεν τελειώνει εδώ. Χαρακτηριστικό είναι πως η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα της G20 που ξεκινά σήμερα, με τους ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά κρατών να καλούνται να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση ενός νέου «παγκόσμιου κανονιστικού πλαισίου για τις χρηματαγορές και τις τράπεζες» ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον μια τέτοιου μεγέθους «αναταραχή» σε εθνικές οικονομίες που μπορεί να απειλήσει με «μετάσταση» την διεθνή οικονομική σκηνή…
greek national pride

Δεν υπάρχουν σχόλια: