-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-

-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-
-ΠΑΣ ΜΗ Ε Λ Λ Η Ν ΒΑΡΒΑΡΟΣ-

Σάββατο 6 Απριλίου 2013


Η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Posted on

Η ιστορία επαναλαμβάνεται;
Βγαίνω από τα ρούχα  μου και τραβάω τα μαλλιά μου με όλα αυτά που γίνονται… Μα είμαστε τόσο ανεύθυνοι σαν λαός; Δεν μας έχουν γίνει μάθημα όλα τα προηγούμενα παθήματα;  Ακόμα και τα πολύ πρόσφατα έχουν ξεχαστεί; Τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται από ίδιους (και από άλλους) ανθρώπους!!!  Τελικά είμαστε τόσο καιροσκόποι;
Γιατί όλα αυτά τα ερωτήματα;
Μια ιστορία θα σας πω, για να τα πάρουμε όλα με την σειρά…
Τον Νοέμβριο του 2010 αρχίζω να ψάχνω για την καλλιέργεια του γκότζι και παράλληλα κάνω το μικρό μου πείραμα για να δω αν θα μπορέσουμε να το καλλιεργήσουμε στην Ελλάδα. Μέχρι τότε, όποιον κι αν ρώτησα για την καλλιέργεια του φυτού, κανείς δεν γνώριζε τίποτα, οι περισσότεροι δεν το είχαν ακουστά καν και με ρωτούσαν τι είναι αυτό. Αφού είδα ότι το πείραμά μου πέτυχε και ότι κάτι μπορεί να γίνει, τον Μάρτιο του ’11 έγραψα το πρώτο μου άρθρο σχετικά με την καλλιέργεια του γκότζι , το οποίο αναδημοσιεύθηκε σε περιοδικά, εφημερίδες και πάρα πολλά sites και blogs. Δεν έλειψαν βέβαια και κάποιοι (ακόμα και γεωπόνοι) που παρέλειψαν να δημοσιεύσουν  την πηγή και έβαλαν το όνομά τους ως υπογραφή…  Άρχισε λοιπόν το τηλέφωνο να χτυπάει συνεχώς και να δέχομαι καθημερινά επισκέψεις στον Βιο-μπαξέ, από ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων (αγρότες, γεωπόνοι, στελέχη ινστιτούτων και οργανισμών, διάφοροι άλλοι επαγγελματίες και άνεργοι  που ήθελαν να καλλιεργήσουν την γη), οι οποίοι ενδιαφέρονταν για την καλλιέργεια του γκότζι.  Αυτό ήταν μόνο η αρχή… Όπως αποδείχθηκε, το γκότζι ήταν ακόμα εντελώς άγνωστο…  Γνωρίζω παραγωγό που το καλοκαίρι του ’11 είχε μικρή ποσότητα νωπών γκότζι και τα παράτησε  πάνω στα δέντρα μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούσε να το διαθέσει στην αγορά λόγω του ότι δεν το γνώριζαν και δεν το αγόραζαν. Μέχρι που κάποια στιγμή με καλέσανε να εμφανιστώ σε μια εκπομπή για να μιλήσω για το γκότζι. Με το που παρουσιάστηκε η καλλιέργεια του γκότζι 1-2 φορές στην τηλεόραση, βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι πολλοί  ειδήμονες!!! Όλα τα φυτώρια και καταστήματα της χώρας άρχισαν να πουλάνε φυτά Goji berry, εισαγόμενα μοσχεύματα, και να τα προωθούν ως τα καλύτερα για εμπορικές καλλιέργειες. Άνθρωποι άσχετοι βγήκαν  σε τηλεοράσεις, εκθέσεις, έντυπα και ίντερνετ να εκθέσουν τα «υπέρ» των εισαγόμενων μοσχευμάτων εναντίων των σπορόφυτων. Άνθρωποι  που μέχρι χθες δεν ήξεραν αν το γκότζι είναι φρούτο ή έπιπλο, σήμερα εμφανίζονται ως ειδικοί και δίνουν συμβουλές και κατευθύνσεις σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν την προσπάθειά τους για την καλλιέργεια του φυτού. Κάποιοι μάλιστα δηλώνουν ότι έχουνε πάει στη Κίνα για να αποκτήσουν τεχνογνωσία (!!!!) και φέρνουν «ειδικούς» από διάφορα κράτη (λες κι εδώ είναι Γερμανία, Ολλανδία ή Αγγλία…) για να μας μυήσουν στην καλλιέργεια. Το παράδοξο είναι ότι τουλάχιστον εγώ δεν έχω δει ούτε μια φωτογραφία, όλως αυτών που λένε ότι πήγαν στην Κίνα, που να τους δείχνει σε μια κινέζικη φυτεία γκότζι, ή με κάποιον κινέζο ειδικό ή να μαζεύουν αυτοί οι ίδιοι λίγα γκότζ  δίπλα σε μια κινεζούλα…  Σκεφτείτε το και μόνοι σας, οπουδήποτε να πάτε ταξίδι δεν θα βγάλετε αναμνηστικές φωτογραφίες; Πόσο μάλλον όταν παριστάνεις τον ειδήμονα και  προσπαθείς να πείσεις τον κόσμο γι αυτό.
 Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Να έχει γίνει ανεξέλεγκτη εισαγωγή μοσχευμάτων, φυτών ακατάλληλων για εμπορικές καλλιέργειες, και πολλοί αγρότες τώρα να κλαίνε τα λεφτά που έδωσαν γι αυτά τα φυτά. Καθημερινά δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που με ρωτάνε γιατί, ενώ ανθίζει πολύ το φυτό, δεν δένει καρπούς;  Εδώ και πάρα πολλά χρόνια φυτεύουν στην Αγγλία  φυτά γκότζι μπέρρυ για καλλωπιστικούς σκοπούς, κυρίως για φράχτες.  Τα χαρακτηριστικά της καλλωπιστικής αυτής ποικιλίας είναι το ωοειδές φύλλο, η γρήγορη ανάπτυξη του φυτού και η μεγάλη ανθοφορία, χωρίς όμως φρουτοπαραγωγή. Ακόμα κι εν «δέσουν» λίγοι καρποί, αυτοί είναι τόσο πικροί που αν κάποιος φάει τέτοιο καρπό, ποτέ στην ζωή του δεν θα θέλει να ξαναδοκιμάσει…  Το θέμα είναι ότι εδώ και 2 μήνες ξαφνικά  έχουν «χαθεί»  από το προσκήνιο όλοι αυτοί που εκθείαζαν τα υπέρ των μοσχευμάτων, δημοσίευαν φωτογραφίες με ανθισμένα φυτά και προσπαθούσαν βγάλουν ψεύτες και καιροσκόπους  τους Έλληνες φυτωριούχους παραγωγούς σποροφύτων γκότζι. Μετά από 2 μήνες, αυτά τα ανθισμένα φυτά που μας παρουσίαζαν, λογικά έπρεπε τώρα να έχουν ώριμους καρπούς. Γιατί δεν δημοσιεύουν φωτογραφίες; Γιατί έχουν χαθεί από προσώπου γης και δεν «κινούνται» όπως έκαναν πριν από 2 μήνες; Με το φτωχό μου το μυαλό, υποθέτω για τους παρακάτω λόγους:
α) Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μαζί με την εισαγωγή μοσχευμάτων εισήχθη και μια καινούρια ασθένεια ( Aceria Cuco), την αντιμετώπιση της οποίας δεν την γνωρίζουμε, και όσοι παραγωγοί φύτεψαν τέτοια μολυσμένα φυτά, αναγκάστηκαν να τα ξεριζώσουν για να μην επεκταθεί η μόλυνση και σε υγιή φυτά γκότζι ή σε άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας (τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, πατάτα κλπ). Και σε αυτήν την υπόθεση υπάρχει ένα παράδοξο… Ενώ με την εμφάνιση της ασθένειας κοινοποιήθηκε ότι  έγινε εισαγωγή 8.000 φυτών από συγκεκριμένο φυτώριο της Γερμανίας, και ότι τα 1000 φυτά διατέθηκαν στην περιοχή της Ξάνθης ενώ τα υπόλοιπα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, κανείς δεν βγήκε να το διαψεύσει.  Μόλις όμως  δόθηκε η οδηγία για την εκρίζωση των φυτών επειδή δεν γνωρίζουμε την καταπολέμηση,  βγήκαν κάποιοι και είπαν ότι ο συγκεκριμένος παραγωγός από την Ξάνθη, τα φυτά του οποίου ήταν μολυσμένα, έκανε μόνος του την παραγγελία από την Γερμανία, και μόνο την ποσότητα των φυτών για δική του χρήση… Εγώ όμως έχω μάθει ότι η μόλυνση εντοπίστηκε επίσης στην Ήπειρο και στην Θεσσαλία. Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Προσπάθεια κάλυψης κάποιου εισαγωγέα μοσχευμάτων;  Και ναι, αυτά τα φυτά ήταν εισαγόμενα πιστοποιημένα μοσχεύματα…
β)Πλέον έχουμε άπειρες μαρτυρίες  ανθρώπων, αγροτών και μη, ότι τα φυτά γκότζι που αγόρασαν ανθίζουν αλλά δεν καρπίζουν. Και ναι, αυτά επίσης ήταν εισαγόμενα πιστοποιημένα μοσχεύματα…
Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι γύρω στον Φεβρουάριο-Μάρτιο του ’12 δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από υπεύθυνο πωλήσεων μας εταιρίας εισαγωγής φυτών, ο οποίος μου είπε: «Τηλεφωνώ για να σε ευχαριστήσω!  Δεν φαντάζεσαι πόσο ανέβηκε ο τζίρος μου χάρη σε σένα που έκανες γνωστή την καλλιέργεια του γκότζι  και στο μπλόγκ σου που δίνει τόσες πληροφορίες.   Όλος ο κόσμος ψάχνει να αγοράσει φυτά γκότζι, και μόνο στην Κρήτη έχω πουλήσει  20.000 φυτά…»  Στις ερωτήσεις  μου για τι ποικιλία πρόκειται, αν είναι πιστοποιημένα τα φυτά, η τιμή τους κλπ. μου απάντησε: « δεν αναγράφουν την ποικιλία στο καρτελάκι, τα φέρνω από την τάδε Ολλανδική εταιρία , η οποία όμως δεν δίνει πιστοποίηση και λέει ότι  τα φυτά είναι κατάλληλα μόνο για ερασιτεχνική χρήση (καλλωπιστικά δηλαδή). Είναι όμως πολύ χαμηλή η τιμή τους, οπότε έχω το περιθώριο και  τις διασυνδέσεις  για να βγάλω την πιστοποίηση εδώ…»
Βγάλτε τα συμπεράσματα μόνοι σας…
Αγγελοχώρι Νάουσας, φυτό 5 μηνών.
γ) Επίσης έχουμε πολλές μαρτυρίες και φωτογραφίες σπορόφυτων γκότζι,  που αναπτύσσονται πολύ καλά και καρπίζουν από τον πρώτο χρόνο.  Το επιχείρημά τους, ότι τα σπορόφυτα μεγαλώνουν αργά και δίνουν καρπό στον 3 χρόνο της ζωής του φυτού   και άρα χάνεται πολύτιμος χρόνος, διαψεύστηκε παταγωδώς!!! Προτείνω λοιπόν, την λάσπη που έριχναν μόλις πριν από λίγους μήνες σε μας τους Έλληνες φυτωριούχους, να την βάλουν στη μούρη τους, να κάνουν και καλή επιδερμίδα!

Βασικά, γιατί κάθισα και τα έγραψα όλα αυτά; Δεν είναι αυτή η λάσπη ή ο ανταγωνισμός που μ’ ενοχλεί. Ίσα-ίσα αυτά είναι που σε κάνουν να γίνεσαι όλο και καλύτερος στην δουλειά σου.  Αυτό που μ’  ενοχλεί  είναι ότι βλέπω την ιστορία να επαναλαβμάνεται…  Ό,τι είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια με το ιπποφαές (και με άλλες καλλιέργειες), να γίνεται τώρα και με το γκότζι. Βλέπω ανθρώπους άσχετους  και αδαείς με το αντικείμενο να κυκλοφορούν και να πουλάνε «γνώσεις» και δήθεν τα καλύτερα φυτά, σε ανυποψίαστους και καλόπιστους αγρότες, που τους εμπιστεύονται και περιμένουν για ένα καλύτερο αύριο. Μήπως κάπου εδώ πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό; Η αγροτιά είναι τόσο πολύ ταλαιπωρημένη…
Θα ευχηθώ να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο και να μην υπάρξουν άλλα, μεγαλύτερα παρατράγουδα

Παναγιώτου Ελένη
Τεχνολόγος γεωπόνος

Υ.Γ  Πάντα υπογράφω με το όνομά μου όλες τις προσωπικές μου απόψεις, σε αντίθεση με τους άλλους, τους ειδικούς, που πίσω από  ψευδώνυμα προσπαθούν να περάσουν τα δικά τους αβάσιμα επιχειρήματα.  Μάλιστα, όταν τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν το όνομα  και την ιδιότητά τους,  εξαφανίστηκαν… !!!! Τυχαίο;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: