-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-

-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-
-ΠΑΣ ΜΗ Ε Λ Λ Η Ν ΒΑΡΒΑΡΟΣ-

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

-Ο λόγος στον ενεργό πολίτη και το διαδίκτυο.

Οι εξαγγελίες Σαμαρά στο Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης για ριζικές αλλαγές και τομές στην οργανωτική δομή του κόμματος, τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, τον αναβαθμισμένο ρόλο των νέων ανθρώπων, την αναγνώριση της συμβολής των νέων μελών και την αξία του διαδικτύου στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτικού λόγου, ενθουσίασαν το ακροατήριο του Βελλίδειου και έκαναν τον σπόρο της ελπίδας που φύτεψε στις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων η εκλογή Σαμαρά, να αρχίζει να ανθίζει. Μια από τις βασικές επιταγές όσων πίστεψαν στην ανάδειξη του στην προεδρία της ΝΔ, ήταν η εκ βάθρων αναδιάρθρωση των κομματικών μηχανισμών με ενεργότερο ρόλο σε όλα τα μέλη με την ταυτόχρονη προώθηση νέων, άφθαρτων στελεχών από την κοινωνία με ανανεωμένο λόγο και ύφος ικανού να εμπνεύσει και πάλι την εμπιστοσύνη των ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων που πίκρανε και πλήγωσε με συγκεκριμένες κυβερνητικές πρακτικές. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα τις 12 τομές αλλά και τις λιγοστές ενστάσεις επί αυτών.

α) Η λειτουργία των κομμάτων οφείλει να στηρίζεται στην ουσιαστική πυραμιδική δομή, όπου η βάση στηρίζει καθοριστικά τη σταθερότητα των ανωτέρων επιπέδων. Η κορυφή δίνει το ύφος, την τελική εικόνα ενός οικοδομήματος, αλλά αποκτά τη συγκεκριμένη μορφή με βάση την ποιότητα και την πυκνότητα και τη επιτυχημένη αλληλεξάρτηση όλων των επιπέδων.

β) Είναι τεράστιο βήμα για την εσωκομματική δημοκρατία και την ευρεία νομιμοποίηση των εκλεγόντων, η άμεση ανάδειξη από τα μέλη των προέδρων του κόμματος, της ΟΝΝΕΔ και των ΝΟΔΕ. Η πρόταση κάποιων για ανάλογη διαδικασία και για την εκλογή υποψηφίων βουλευτών θα μπορούσε να προστεθεί υπό συμβουλευτική μορφή και για ένα ποσοστό υποψηφίων, αφού κανείς δεν μπορεί να στερήσει την επιλογή από τον πρόεδρο ατόμων με ευρύτερο ακροατήριο από το αμιγές κομματικό αλλά και την ανάγκη τα ψηφοδέλτια να είναι αντιπροσωπευτικά κοινωνικά και ηλικιακά.

γ) Εξαιρετικής σημασίας κι ένα είδος επιβεβαίωσης της αξίας να συμμετέχεις στο πολιτικό γίγνεσθαι η απόφαση για αποτελούνται κατά 20% από νέα μέλη οι διοικήσεις τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων. Το ζήτημα βέβαια παραμένει η αδυναμία μας ως κοινωνία να αναδείξουμε ανεξάρτητες, ουσιαστικές φωνές. Έτσι είναι πιθανό οι «καινούριοι» να προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από άτομα του περιβάλλοντος τοπικών παραγόντων με πρόσβαση στους κομματικούς μηχανισμούς.

δ) Ιδίας αξίας και η καθιέρωση συμμετοχής στα ίδιες οργανώσεις επίσης σε ποσοστό 20% και των νέων κάτω των 35 ετών. Σε μια εποχή που τα προβλήματα του σήμερα βρίσκουν λύσεις με τη μετάθεση των επιπτώσεων τους στο μέλλον, η ανεργία μαστίζει, τα εργασιακά – ασφαλιστικά ζητήματα εκρήγνυνται, η παιδεία παραμένει στις δομές του παρελθόντος, οι φωνή των νέων μπορεί να εγείρει συνειδήσεις δίνοντας μια γνήσια αποτύπωση της παραγωγικής καθημερινότητας. Φυσικά παραμένει το προαναφερθέν ζήτημα του τρόπου πρόσβασης και επιλογής των συμμετεχόντων.

ε) Ουσιαστική δομική αλλαγή που μπορεί να βελτιώσει άμεσα τη σχέση τοπικών και περιφερειακών οργανώσεων – κοινωνίας είναι η λειτουργία τομέων δράσεως πάνω σε υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας ζητήματα όπως κοινωνικά κινήματα, εθελοντισμός, καταναλωτικές οργανώσεις, διαδίκτυο. Αν ενεργοποιηθούν άτομα με ενδιαφέρον σε αυτούς τους χώρους σύγχρονου προβληματισμού, θα επιτευχθεί άμεση ανταπόκριση, συμμετοχή και συνδιαμόρφωση προτάσεων και λύσεων με την ίδια την κοινωνία...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: