-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-

-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-
-ΠΑΣ ΜΗ Ε Λ Λ Η Ν ΒΑΡΒΑΡΟΣ-

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

«Δεν μετράτε για την Ουάσιγκτον!»

Με απίστευτη προκλητικότητα και απύθμενη κινδυνολογία, ο συγγραφέας της πρόσφατης έκθεσης του αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor για την Ελλάδα Μάρκο Πάπιτς προδιαγράφει ουσιαστικά το τέλος του σύγχρονου ελληνικού κράτους. «Το Βήμα» τον αναζήτησε και συνομίλησε μαζί του επί της έκθεσης με τίτλο «Η γεωπολιτική της Ελλάδος: Μία θάλασσα στην καρδιά της» που δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου. Ο κ. Πάπιτς, αδιαφορώντας για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση υπό την πίεση τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΕ να ανορθώσει την ελληνική οικονομία, προεξοφλεί την πλήρη οικονομική και πολιτική κατάρρευση της χώρας.

«Δεν μετράτε για την Ουάσιγκτον» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι καθώς οι Αμερικανοί έχουν απόλυτη ανάγκη την Τουρκία για τα σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή, οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουν ότι χρειάζεται να είναι «πιο ευέλικτοι» έναντι της Αγκυρας στο Αιγαίο- αν θέλουν να αποφύγουν και μια σύγκρουση. Δεν διστάζει μάλιστα να υπογραμμίσει ότι ίσως να είναι καλύτερο που η σημερινή Τουρκία είναι ισχυρότερη από ό,τι στο παρελθόν, διότι δεν ασχολείται αποκλειστικά με το Αιγαίο. Επομένως θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να... λυπηθεί την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει διαφορετικά να δαπανά τεράστια κονδύλια για αμυντικούς εξοπλισμούς.

Ηδη από την πρώτη του φράση ο αναλυτής του Stratfor ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα είναι αιχμάλωτη της πολιτικής γεωγραφίας της.Κάποτε είχε ως προστάτες τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δεν υπάρχει πλέον. Χάθηκε μετά τους πολέμους στα Βαλκάνια την προηγούμενη δεκαετία, όταν η Ελλάδα απώλεσε και τον ρόλο του στρατηγικού συμμάχου».

Κατά τον κ. Πάπιτς η Αθήνα «δεν έχει θέση στους αμερικανικούς σχεδιασμούς.Δεν είναι ζωτικός (vital) σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πόσω μάλλον όταν έχει απέναντί της την Τουρκία, η οποία, όσο απρόβλεπτη και να είναι, παραμένει απαραίτητη καθώς οι Αμερικανοί αναζητούν τρόπο να απεγκλωβιστούν από τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
«Η Ελλάδα μοιάζει με τη Δανία, η οποία προσπαθεί να εξισορροπήσει με όποιον τρόπο μπορεί τη Γερμανία.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση», συνεχίζει ο αναλυτής του Stratfor, «καταβάλλει προσπάθειες να γίνει σημαντική για τους Αμερικανούς. Ακόμη όμως και αν επιλύσει εκκρεμότητες όπως το Σκοπιανό ή το Κυπριακό, αυτό δεν θα είναι αρκετό. Ισως να μπορέσει να παίξει κάποιον, μικρό, ρόλο στα Βαλκάνια. Και εκεί όμως οι ΗΠΑ έχουν αφήσει ελεύθερο χώρο στους Τούρκους- ακόμη και στις σχέσεις με τη Σερβία».

Ισως η προκλητικότερη άποψη που μας κατέθεσε ο κ. Πάπιτς είναι αυτή που λέει ότι «όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία, τόσο λιγότερους κινδύνους εγκυμονεί για την Ελλάδα στο Αιγαίο», ο έλεγχος του οποίου αποτελεί τον βασικότερο στρατηγικό στόχο της Αθήνας. «Η σημερινή Τουρκία», τονίζει, «δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία του 1960 ή του 1970. Είναι πολύ ισχυρότερη. Αν ήταν αδύναμη, τότε θα ενδιαφερόταν περισσότερο για το Αιγαίο. Καθώς όμως έχει μετατραπεί σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη, βλέπει πέραν του Αιγαίου ».

Πώς μπορεί όμως αυτό να είναι επωφελές για την Ελλάδα; «Δεν θα σας πιέσει πολύ για το Αιγαίο, δεν θα επιδιώξει να μειώσει την ελληνική κυριαρχία. Ισως να πρέπει να γίνετε και εσείς πιο ευέλικτοι. Δεν θα έχετε και τίποτε να χάσετε. Αν δεν έρθετε σε έναν συμβιβασμό, θα πρέπει να διατηρήσετε τη στρατιωτική ισορροπία δαπανώντας τεράστια ποσά για την άμυνα.Και αν από το 1831 και την ελληνική ανεξαρτησία είχατε συμμάχους, αυτό σήμερα δεν ισχύει. Αλλωστε, το ότι για πολλά χρόνια η Τουρκία εθεωρείτο ο “μεγάλος ασθενής” ήταν μια ανωμαλία. Αυτό έχει πλέον αλλάξει».

Η ανάδειξη της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών. «Η Ελλάδα», εκτιμά ο κ. Πάπιτς, «θα ήθελε μια βήμα προς βήμα μείωση των αμυντικών δαπανών. Η Τουρκία όμως δεν μπορεί να το κάνει αυτό υπολογίζοντας μόνο το Αιγαίο. Θα δαπανά όλο και περισσότερα χρήματα για όπλα, καθώς έχει ευρύτερα συμφέροντα».

Πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: