-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-

-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-
-ΠΑΣ ΜΗ Ε Λ Λ Η Ν ΒΑΡΒΑΡΟΣ-

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Γιόρτασε ο Άγιος Θεοδόσιος .


- Φέτος στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο του μοναστηριού του Αγίου Θεοδοσίου στο Παναρίτι τελέσθηκε Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου παρόντος του μητροπολίτη Αργολίδας κκ. Ιακώβου. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Θεοδοσίου καθώς και των ιερών λειψάνων πέριξ της μονής ,προς ευλογία των προσκυνητών, που κάθε χρόνο συρρέουν κατά χιλιάδες από όλη την Πελοπόννησο και την Αθήνα για να τιμήσουν τον Άγιο Θεοδόσιο.
Να σημειωθεί πως πριν μερικά χρόνια μεγάλη φωτιά απείλησε το μοναστήρι αλλά ως εκ θαύματος ενώ όλα είχαν καεί γύρω από την μονή το μοναστήρι έμεινε ανέπαφο.-Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ
Πρόκειται για ένα μοναστήρι που το συναντάμε ανατολικά από το Παναρίτη 8κμ από την πόλη του Ναυπλίου. Ιδρυτής και τιμώμενος Άγιος της μονής υπήρξε ο Αθηναίος ασκητής Θεοδόσιος , που ήταν σύγχρονος του πολιούχου της πόλεως του Άργους Αγίου Πέτρου .Ο Άγιος Θεοδόσιος γεννήθηκε το έτος 862 μχ και ήρθε στην Αργολίδα το 880μχ, όπου ασκήτεψε στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η μονή ,μετά από όραμα που είχε δει .Πρώτα έφτιαξε τ ο μικρό ναό αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο και μετά όλα τα υπόλοιπα. Η μονή σήμερα συγκαταλέγεται στις αρχαιότερες της Πελοποννήσου. Πολλά στοιχεία για την πορεία της μονής δεν έχουμε πιθανών μετά το θάνατο του ,γύρω στο 922μχ. Η μονή ερήμωσε από μοναχούς.- Λειτούργησε πάλι τον 16 αιώνα , βάση γραπτών μαρτυριών ,χαρακτηριστικά ο Μαλαξός σε υμνολογικό κείμενο χαρακτηρίζει τον Άγιο ως ‘’κλέος και καύχημα Ναυπλίεων και Αργείων’’. Στις αρχές της ενετοκρατίας η μονή μαζί με άλλα μοναστήρι θα δοθεί στην ενετόφιλη κρητική οικογένεια Χορτάτση. Το 1835 η περιουσία της μονής περιήλθε στο κράτος και το μοναστήρι περνά στις διαλυμένες μονές της Αργολίδας. Ανασυστήθηκε και πάλι ως γυναικεία το έτος 1942 από τον Μητροπολίτη Αργολίδος τον μακαριστό Ιωάννη Παπασαράντο. Στο μέσο της μονής δεσπόζει το καθολικό που αποτελεί οικοδόμημα Βυζαντινών χρόνων ,δίχως όμως να αποκαλύπτει την ηλικία του.- Στο Ιερό του καθολικού σώζεται μία αγιογραφία του Αγίου 16 αιώνος. Στο περίβολο του μοναστηριού και στο παρεκκλήσι του Προδρόμου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου, φυσικά το ιερό λείψανο το είχαν πάρει όπως συνήθως έκαναν οι Λατίνοι, σώζεται μικρό τεμάχιο του Αγίου και φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τις μοναχές .Πάνω από το παρεκκλήσιο του Προδρόμου έχει ταφεί ο Μητροπολίτης Αργολίδας Ιωάννης , ο ανακαινιστής της μονής ,καθώς κι άλλων αρχιερέων της Μητροπόλεως.-Νοτιότερα της μονής βρίσκεται σπηλιά όπου εκεί ο Άγιος βρήκε καταφύγιο όταν ήρθε στην Αργολίδα. Σήμερα η μοναστική αδελφότητα της μονής αποτελείται από 13 μοναχές με ηγουμένη την γερόντισσα Φοίβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: