-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-

-ΥΠΑΠΑΝΤΗ -ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ-
-ΠΑΣ ΜΗ Ε Λ Λ Η Ν ΒΑΡΒΑΡΟΣ-

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011


Συνταγές Μαγειρικής

Γίγαντες στο φούρνο
ΥΛΙΚΑΦασόλια Γίγαντες στο Φούρνο
500γρ φασόλια γίγαντες Πρεσπών
2-3 καρότα σε φέτες
2 κλαδάκια σέλινο
λίγη ρίγανη, λίγο δυόσμο
2-3 σκελίδες σκόρδο
μαύρο πιπέρι
αλάτι
σάλτσα ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πιπεριές φλωρίνης
¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Από το προηγούμενο βράδυ βάζετε τα φασόλια σε νερό να μουσκέψουν (νερό τόσο ώστε να καλύπτει τα φασόλια και παραπάνω). Την επόμενη μέρα βράζετε τα φασόλια για 10 λεπτά και πετάτε το πρώτο νερό(αποφεύγετε το φούσκωμα).
Ξαναβάζετε νερό λίγο πάνω από τα φασόλια. Ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα αφήνετε να βράσουν. Χρειάζονται περίπου 1 ώρα. Στη μέση του βρασίματος τα βγάζετε από την χύτρα και τα ρίχνετε στο ταψί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα βάζετε στον φούρνο.
Εκεί τα αφήνετε να ψηθούν όσο εσείς θέλετε.
Φασολάδα(4-6 άτομα)
ΥΛΙΚΑ Φασολάδα500γραμ. φασόλια Πρεσπών
2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½  ποτ. κρασιού λάδι
2 κουτ της σούπας πάστα ντομάτας ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
αλάτι
προαιρετικά: μία μικρή πιπεριά καυτερή
κοκκινοπίπερο γλυκό ή καυτερό για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύετε τα φασόλια σε νερό (νερό τόσο ώστε να καλύπτει τα φασόλια και παραπάνω).
Την επόμενη μέρα, βράζετε τα φασόλια με τα καρότα και το κρεμμύδι στο νερό που μούσκεψαν, αφού συμπληρώσετε κι άλλο νερό στην κατσαρόλα. Συμπληρώνετε τόσο νερό, ώστε να είναι 2-3 δάχτυλα πάνω από τα φασόλια.
Βράζετε σε χύτρα για 20 λεπτά, χωρίς αλάτι, σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, ανοίγετε τη χύτρα, προσθέτετε το λάδι, το σέλινο, τη σάλτσα, την ξανακλείνετε και αφήνετε τα φασόλια να βράσουν για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ανοίγετε, προσθέτετε αλάτι, αφήνετε να πάρει μερικές βράσεις, αν έχει πολύ νερό αφήνετε να βράσει με ανοιχτή την κατσαρόλα και είναι έτοιμη.
Αν αντέχετε τα καυτερά φαγητά, στο 2ο μέρος, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέστε και μια καυτερή πιπεριά.
Αν δεν σας αρέσει η προσθήκη της ντομάτας στη φασολάδα, μπορείτε να την παραλείψετε και να την κάνετε άσπρη.
Φασόλια Πρεσπών στο πήλινο
ΥΛΙΚΑ Φασόλια Πρεσπών σε πήλινο
350 γραμ. φασόλια Πρεσπών
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 φλιτζάνια σέλινο ψιλοκομμένο
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Αφήνετε τα φασόλια στο νερό για 4-5 ώρες το πολύ. Βράζετε για 10 λεπτά μαζί με τα φύλλα δάφνης. Αφήνετε τα φασόλια να ξεκουραστούν για 10 λεπτά και στη συνέχεια τα στραγγίζετε. Βράζετε για άλλα 10-15 λεπτά ή να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε και τα ξαναστραγγίζεται. Σε ένα σκεύος σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο στο ζωμό και τα καρότα. Βράζετε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι του σκεύους. Κατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά και ρίχνετε το σέλινο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη σάλτσα να σταθεί για 5 λεπτά. Σε ένα πήλινο βάζετε τα φασόλια και τα περιχύνετε με τη σάλτσα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά, με κλειστό το καπάκι του πήλινου. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.
Διάρκεια: Προετοιμασία 5 ώρες, μαγείρεμα 1 ώρα.

Φασόλια Πρεσπών σαλάτα
ΥΛΙΚΑ Φασόλια Πρεσπών Σαλάτα
350 γραμ. φασόλια λευκά Πρεσπών
200 γραμ. ντοματάκια κομμένα στη μέση
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μανιτάρια λευκά κομμένα σε φετούλες
½ φλιτζάνι φρέσκο κρεμμύδι
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο (προαιρετικά)
4 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
1 κουταλιά της σούπας χυμό από λεμόνι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Βάζετε τα φασόλια σε αρκετό νερό και τα αφήνετε για 12 ώρες να φουσκώσουν. Τα βράζετε σε νερό για 10 λεπτά. Στραγγίζετε και ξεπλένετε. Έπειτα τα βράζετε σε καθαρό νερό, σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά. Στραγγίζετε τα φασόλια και τα  αφήνετε να κρυώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα φασόλια, τα ντοματάκια, το μαϊντανό, τα μανιτάρια και το φρέσκο κρεμμύδι. Σε ένα σέικερ χτυπάτε το ελαιόλαδο (προαιρετικά), το ξύδι, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Περιχύνετε τη σαλάτα και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τη σαλάτα κρύα.
Διάρκεια: Προετοιμασία 12 ώρες, μαγείρεμα 35 λεπτά.
Χοιρινό με φασόλια Πρεσπών
ΥΛΙΚΑΧοιρινό με Φασόλια Πρεσπών
½ κιλό φασόλια Πλακέ μεγαλόσπερμα ή λευκά γίγαντες – ελέφαντες
3 κρεμμύδια ξερά κομμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
5 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
800 γραμ χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
1 μικρό κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
Αλάτι
Λίγο σέλινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σέλινο, τις πιπεριές, το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το κρέας και τα σοτάρετε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτετε τις ντομάτες, τα φασόλια, 5 φλιτζάνια νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 2 ώρες περίπου.
Σερβίρετε με φέτα, ελιές, ψωμί, τουρσί, λάχανο σαλάτα, παντζάρια, χωριάτικη σαλάτα, κρασί, τσίπουρο, ρακί, ούζο.
Γίγαντες φούρνου με λουκάνικα
ΥΛΙΚΑΓίγαντες Φούρνου με λουκάνικα
250γρ. φασόλια λευκά ή έγχρωμα Γίγαντες - Ελέφαντες
3 μέτρια καρότα
2 κλωνάρια σέλινο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 λουκάνικα
80ml. ελαιόλαδο
200ml. ντομάτα κονκασέ
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τους γίγαντες σε νερό από το προηγούμενο βράδυ να φουσκώσουν.
Τους βράζετε σε νερό για 30 λεπτά περίπου (να κρατάνε). Κόβετε το κρεμμύδι και τα καρότα σε φέτες, το σέλινο σε μικρά κομματάκια και το σκόρδο σε λεπτές φέτες. Σουρώνετε τους γίγαντες και τους βάζετε στο ταψί μαζί με όλα τα παραπάνω υλικά, προσθέτοντας τη ντομάτα κονκασέ, λίγο νερό, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε.
Ψήνετε για 25 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς C. Κόβετε σε φέτες τα λουκάνικα και τα τσιγαρίζετε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Τα περιχύνετε στους γίγαντες μαζί με τα υγρά τους.
Σούπα με γίγαντες και λουκάνικο
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. γίγαντες
2 καρότα σε φέτες
2 κλωνάρια σέλινο
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
150 γρ. ντομάτα κονκασέ ή 2 κουτ. σούπας πελτέ
2 λίτρα ζωμό λαχανικών
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
2 λουκάνικα χωριάτικα σε φέτες
2 κρεμμύδια σε φέτες
1 καυτερή πιπεριά
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
50 ml κρασί λευκό ξηρό
50γραμ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζετε τους γίγαντες από την προηγούμενη μέρα σε νερό. Tσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το καρότο στο ελαιόλαδο και τα ρίχνετε μαζί με τους γίγαντες και τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα. Bράζετε τους γίγαντες μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν, για 40-50 λεπτά περίπου.
Eτοιμάζετε το συνοδευτικό: Ζεσταίνετε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, προσθέτετε τα λουκάνικα και την πιπεριά, σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε για 5 λεπτά περίπου. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε στα πιάτα μαζί με τους γίγαντες.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φασόλια της συνταγής με μαύρους γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών.
Σούπα με κεφτεδάκια, φασόλια Πρεσπών και ξινά δαμάσκηνα Σκοπέλου 
(6 - 8 άτομα)
ΥΛΙΚΑ 
½  κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½  κουτ. γλυκ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
5 δαμάσκηνα Σκοπέλου χωρίς κουκούτσι κομμένα στα δύο
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέτρια φασόλια Πρεσπών βρασμένα
1 αυγό
τριμμένο κεφαλοτύρι
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ αδειάζετε τον κιμά και προσθέτετε το σκόρδο, το μαϊντανό, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αυγό, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Πλάθετε σε μικρά κεφτεδάκια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε ενάμισι λίτρο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε τα κεφτεδάκια. Βράζετε για 10 λεπτά. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα καρότα, τα φασόλια στραγγισμένα και τα δαμάσκηνα, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 10 ακόμα λεπτά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Σερβίρετε καυτή τη σούπα σε μπολ με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι από πάνω.

Αρχική Σελίδα :: Φασολια Πρεσπών :: Τρόπος καλλιέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: