Βιταμίνες: Μπορούν να μας οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο;
Η προηγούμενη ήταν μια κακή εβδομάδα για τις βιταμίνες, εξαιτίας δύο ερευνών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Αρχικά, ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου) έδειξαν ότι οι γυναίκες άνω των 60 ετών που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμινών είχαν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν, σύμφωνα με μια 19ετή μελέτη, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν λάμβαναν συμπληρώματα. Στη συνέχεια, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (11 Οκτωβρίου) ανέφερε ότι οι άνδρες που παίρνουν επιπλέον βιταμίνη Ε έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Η έρευνα αναφέρει ότι περίπου το 50% των Αμερικανών λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης. Όμως με το να λαμβάνουμε καθημερινά βιταμίνες, τελικά βελτιώνεται η υγεία μας ή στην πραγματικότητα κάνουμε τα πράγματα χειρότερα;
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι βιταμίνες μπορεί να είναι επωφελείς, ωστόσο πολλοί άνθρωποι παίρνουν τα χάπια χωρίς να γνωρίζουν την δοσολογία που θα πρέπει να λαμβάνουν.
  • Έτσι ανακύπτουν τα προβλήματα
«Υπερβολική ποσότητα από ένα καλό πράγμα δεν κάνει ποτέ καλό», δήλωσε η Roberta Anding, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης.
«Είναι η δόση αυτή που καθορίζει, το αν οι βιταμίνες είναι προς όφελος μας ή αν τελικά αποτελούν δηλητήριο» αναφέρει η Anding.
Θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη βιταμινών. Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να προσπαθούμε να πάρουμε τις καθημερινές ανάγκες μας σε βιταμίνες από τις τροφές, λένε οι ειδικοί. Στη συνέχεια, μόνο αν έχουμε ανάγκη ή ανεπάρκεια θα πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα αναφέρει η Anding. Ένας γιατρός ή εγγεγραμμένος διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει όταν χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα και, επιπλέον, να σας πει ποια δόση είναι απαραίτητη να πάρετε.
  • Δεν είναι πάντα υγιεινά
Αυτές οι μελέτες δεν είναι οι μόνες που απαντούν στα οφέλη ή μη των βιταμινών. Το 1994, μια μελέτη – ορόσημο, στην οποία έδωσαν αντιοξειδωτικές βιταμίνες σε 29.000 άνδρες καπνιστές, διαπίστωσε ότι «η βήτα καροτίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα» δήλωσε η Katherine Tallmadge, διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Diet Simple» (Lifeline Press, 2011).
Το εύρημα αυτό εξέπληξε τους ερευνητές καθώς ήταν γνωστό ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου.
Δεν θα έπρεπε ένα χάπι να είναι σε θέση να παρέχει τα ίδια πλεονεκτήματα με τα τρόφιμα;
Όχι απαραίτητα, λένε οι ειδικοί. «Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι βιταμίνες δεν μπορούν να έχουν το ίδιο όφελος με αυτό που μας δίνουν τα τρόφιμα» δήλωσε η Tallmadge.
  • Γιατί γίνεται αυτό;
«Η διατροφή είναι τόσο πολύπλοκη» λέει η Tallmadge. «Ένα κομμάτι φρούτου μπορεί να περιέχει 150 διαφορετικά ευεργετικές ουσίες».
Όταν παίρνουμε επιπλέον βιταμίνες, μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία μας. Επιπλέον φολικό οξύ μπορεί να επηρεάσει τις επιδράσεις της βιταμίνης Β12. Και η κατανάλωση υπερβολικού σιδήρου έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του καρκίνου.
«Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι με τη λήψη πάρα πολλών βιταμινών» λέει η Tallmadge.
  • Υπερ-κατανάλωση βιταμινών
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμπληρώματα βιταμινών δεν είναι απαραίτητα. Τα άτομα με ορισμένες ασθένειες ή καταστάσεις μπορεί να μην είναι σε θέση να πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από τα τρόφιμα. Οι έγκυες γυναίκες και ασθενείς με τη νόσο του Crohn είναι λίγα μόνο παραδείγματα των ανθρώπων που θα χρειαστούν τα συμπληρώματα βιταμινών.
Όμως, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί ξοδεύουν 20 δισ. ευρώ ετησίως για τα συμπληρώματα βιταμινών, είναι πιθανό πολλοί που τις λαμβάνουν να μην τις χρειάζονται.